Вдига се минималната заплата в Гърция. От неделя, 1 май, основната

...
Вдига се минималната заплата в Гърция. От неделя, 1 май, основната
Коментари Харесай

713 евро става заплатата в Гърция

Вдига се минималната заплата в Гърция. 

От неделя, 1 май, главната работна заплата ще се усили със 7,5 % в допълнение към нарастването от 2 %, въведено през януари 2022 година, като ще доближи 713 евро на месец от 663 евро преди този момент, заяви организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Съответната минимална дневна отплата ще се усили на 31,85 евро от 29,62 евро.
 
Пред АНА-МПА министърът на труда и обществените въпроси Костис Хадзидакис съобщи, че новата съществена заплата ще се ползва от неделя и означи, че с спомагателните 50 евро на месец сумата възлиза на съвсем една месечна заплата на годишна база за служащите в частния бранш, които получават еквивалента на 14 месечни заплати годишно.

В комбиниране с предходното нарастване на заплатите с 2 процентни пункта през януари и намаляването на социалноосигурителните вноски, плащани от служащите, това се равнява на 11,8 процентни пункта нарастване на годишното заплащане, отбелязва Хадзидакис.

" Това е нарастване, което се движи по крайните граници на това, което стопанската система може да поддържа - и то в среда на мощна неустановеност - и което в забележителна степен поема загубите в покупателната дарба на чиновниците заради инфлационния напън, подбуден от интернационалната енергийна рецесия, и им дава " дял " от високите темпове на напредък, реализирани през 2021 година ", сподели министърът.

В същото време, посочи той, нарастването на главната работна заплата не подкопава конкурентоспособността на предприятията, като се има поради, че последните са подпомагани от държавното управление по редица способи, като да вземем за пример понижаване на налозите и по-ниски социалноосигурителни заплащания, помощи, раздадени по време на пандемията, и дотации за сила.

" Взехме поради тези параметри при вземането на решение за увеличение на минималната работна заплата, което сложи в центъра на вниманието най-слабите и явно не е единственият инструмент за поддръжка на служащите ", добави Хадзидакис, като уточни, че държавното управление е подхванало редица ограничения за компенсиране на нарастването на разноските за живот на по-уязвимите групи, като да вземем за пример понижаване на налозите върху приходите и имуществото, разпределяне на дотации за сметки за сила и горива, както и еднократни заплащания за пенсионери с ниски приходи, хора с увреждания и други.

Според неотдавнашно известие на министерството нарастването на минималната работна заплата се отнася за към 650 000 чиновници, а общата изгода от нарастването на заплатата и по-ниските удръжки възлиза на 906 евро на годишна база.

Увеличението на минималната работна заплата ще увеличи и сумата, получавана като обезщетение за безработица, която ще нарасне до 438 евро на месец от 407,25 евро преди този момент, или 17,51 евро дневно от 16,29 евро. Увеличават се и разнообразни други компенсации, изчислени въз основа на главната заплата, като да вземем за пример наставнически отпуск, възнаграждение за стратегии за трудов стаж, отпуск по майчинство, възнаграждение за стачка и други.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР